Orolig sömn: "Jag sover dåligt. Vad kan jag göra för att ändra på det?"

"Jag sover dåligt" är något som vi får höra ofta på Zelesta. Vi tycker inte om att höra det, eftersom en god och avkopplande sömn är vårt högsta mål.Orolig sömn hör inte hemma i detta sammanhang. Samtidigt är vi triggade av detta: hur kan vi  ge ny mening åt din nattsömn?  Den här artikeln vänder sig till dig som sover lätt, oroligt eller till och med dåligt. Ett lättare liv börjar i sovrummet. 

Orolig eller till och med dålig sömn: det du kan uppleva 

"Jag sover dåligt" är något som vi alla säger då och då. Men vad är det egentligen som du upplever när du sover dåligt och hur känner du igen orolig sömn? Dålig sömn eller sömnlöshet innebär ofta: 

  • Att inte kunna somna bra och ibland ligga vaken i flera timmar
  • Orolig sömn, vakna för ofta eller för tidigt eller ha oroliga drömmar 
  • Sova lätt, vilket gör att du vaknar av minsta lilla sak

Dålig sömn gör det svårt att gå upp ur sängen på morgonen eller skjuter till och med upp sänggåendet på kvällen. Vi hör till exempel ofta: "Jag sover dåligt, så jag blir uppe lite längre". Du kommer att märka att du lättare blir trött eller irriterad under dagen.  

Svårigheter att somna 

Allt fler nederländare har problem med sömnen. Faktum är att i 2018 nästan en fjärdedel av nederländare över 25 angav att det inte är  särskilt konstigt att ha svårt att somna. Orolig sömn eller sömnlöshet kan ha flera orsaker:  

  • Ditt huvud är (omedvetet) "fullt" av spänningar, oro eller stress  
  • Du har fysiska besvär 
  • Ditt täcke eller din kudde passar inte dina behov eller din sovställning
  • Du äter (tung) mat eller dricker koffein innan du ska lägga dig 
  • Du tittar på tv eller är aktiv med telefonen precis innan du ska sova 

Att hålla koll på din sömnrytm och din eventuella sömnlöshet kan ge många insikter. Ta detta på allvar och unna dig själv en förändring: En god natts sömn är inte ett särskilt privilegium, utan är till för alla.

Zelestas tips mot orolig sömn 

Orolig sömn eller dålig sömn på grund av stress kan båda lätt åtgärdas genom att ändra ditt sovrum, din livsstil eller din dagliga rytm. För många var Zelesta redan början på ett lättare liv. De fick bland annat följande tips: 

  1. Börja i sovrummet

Ett lättare liv börjar i sovrummet. Det är något som vi på Zelesta verkligen tror på:  

  • Ett städat hus ger ett städat sinne.Visste du att ett prydligt och fridfullt sovrum vanligtvis gör att du somnar mer avslappnat och förhindrar dålig eller orolig sömn? 
  • Försök att undvika elektronik i sovrummet så mycket som möjligt, i synnerhet tv-apparater, smarttelefoner och andra apparater är en orsak till orolig sömn. 
  • Valet av ett bra täcke fungerar i båda riktningarna: å ena sidan ger ett fint täcke ett lugnande intryck och å andra sidan kan rätt eller fel val göra stor skillnad för komfort och avkoppling.
  1. Fysiska besvär eller dålig sömn på grund av stress 

    Har du fysiska besvär eller dålig sömn på grund av stress eller på grund av andra psykiska besvär? Om så är fallet kan det vara en bra idé att kontakta en läkare eller specialläkare.  Din nattsömn och din fysiska och psykiska hälsa är alla av stort värde, så vi råder dig att ta detta på allvar. Våra tips?
  • Är de fysiska besvären relaterade till din hud? Välj då alltid antiallergiska sängkläder och tvätta dem regelbundet. Våra antiallergiska sängkläder kan exempelvis tvättas i tvättmaskin. 
  • Försök ta reda på var psykiska besvär eller dålig sömn på grund av stress kommer ifrån. Är det ditt förhållande, ditt arbete eller upplever du en viss oro på något annat område?  
  • Vad är en bra kudde för din sömnställning och nattsömn?? Ett bra val av kudde förebygger bland annat nackproblem, så att du även här kan uppleva en fördel.
    1. Dygnsrytm och dagliga vanor

    Orolig sömn kan bero på olika vanor som du ofta inte är medveten om. Det kan ha med matvanor, din dygnsrytm eller (bristen på) vissa aktiviteter att göra. Zelesta har samlat de vanligaste orsakerna till dålig sömn för dig:

  • Sömnrytm: oregelbundna sömntider, sova på dagen och sova ytligt.
  • Mat- och dryckesvanor: koffeinhaltiga drycker som kaffe, te och läsk, alkohol eller tunga måltider (precis) innan du går och lägger dig. 
  • Ansträngningar och aktiviteter:
  • flygresor, långa bilresor, möten eller intensivt arbete under dagen eller strax innan du går till sängs. 

Förändra dålig eller orolig sömn: ge ny mening åt din nattsömn 


Ändra "Jag sover dåligt" till "Jag är utvilad och redo för en ny dag".  En god natts sömn gör oss mer produktiva, mer aktiva och gladare under dagen. Det gör livet lättare och vi på Zelesta bidrar gärna till det. Mer än så: det är vårt högsta mål.


Njut av din dag och sov gott!